Slovenija kao Srbija: Ekipa selektora Matjaža Keka posle 24 godine ide na EURO

U ključnom meču kvalifikacija u Ljubljani, Slovenija golovima Šeška i Verbiča došla do kapitalnih 2:1 i plasmana na EP.

Redakcija
20. novembar 2023, 11:00

(Foto: pigac.si)

Istorija se ponavlja! SR Jugoslavija i Slovenija bili su u istoj grupi na Evropskom prvenstvu 2000. godine u Belgiji i Holandiji. Bilo je 3:3 u čuvenoj utakmici. Obe reprezentacije posle skoro dve i po decenije ponovo su se našle u završnici Evripskog šampiona, ovoga puta u Nemačkoj.

Posle plasmana Orlova u Nemačku, dan kasnije identičnu stvar učinili su i fudbaleri Slovenije. Izabranici Matjaža Keka savladali su Kazahstan sa 2:1 (1:0) u duelu u kome im je bod bio dovoljan i time obezbedili učešće na velikim takmičenjima još od Mundijala u Južnoj Africi 2010. godine.

Sve do 41. minuta bilo je egal. Lajpcigov top napadač Benjamin Šeško dao je goliz penala za erupciju u Ljubljani. Već u trećem minutu nastavka bilo je 1:1, kada je baš fudbaler slovenačkog Kopra Ramazan Orazov savladao Jana Oblaka.

Izgledalo je da će domaći navijači strepeti do poslednjih trenutaka, da Slovenija ni ovog puta neće mirno na veliko takmičenje, a onde je pogodio Benjamin Verbič prelepim udarcem u 86. minutu.

Ponovo je Matjaž Kek postao heroj Slovenije. Iskusni stručnjak bio je na klupi i kada se selekcija plasirala u Južnu Afriku na Svetsko prvenstvo.

Standings provided by Sofascore