Pravo je vreme za Orlove: Dragan Piksi Stojković hrabar i odvažan pred put u Nemačku

Kormilar nacionalnog tima Srbije veruje da njegov tim može da ode u narednu fazu EP u grupi sa Engleskom, Slovenijom i Danskom.

Redakcija
11. jun 2024, 2:22

(Foto: Uradni Twitter profil kluba/zveze)

Orlovi predvođeni selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem putuju na Evropsko prvenstvo. Već u nedelju Orlove čeka Engleska, onda Slovenija, pa Danska

"Navijačka strast, patriotizam, to je nešto što ne možete da iskorenite iz ljudi. Znam da oni očekuju puno i obećavam im da će Srbija do poslednjega atoma snage uraditi sve da postigne dobar uspeh, dobar rezultat i da učini naciju ponosnom", rekao je Piksi pred put.

"Ko god vam kaže da ga Evropsko prvenstvo ne interesuje i da nije bitno, taj ne govori istinu. Znam da će ta temperatura raste, a to ćete i sami videti vrlo brzo. Daćemo sve od sebe i pokušaćemo da se borimo do kraja, da damo i više od maksimum kako bismo ostvarili ciljeve koje imamo. Ne idemo u Nemačku da bismo se slikali i da bi bili učesnici. Budite uz nas, bodrite nas, a mi ćemo znati da se odužimo na najbolji mogući način. A to ćete videti vrlo brzo. Hvala".

Prvi rival Engleska, koja je izgubila od Islanda u prijateljskom meču...

"Nama je svejedno jer moramo da fokusirani na nas same. Moramo da damo maksimum. A, to kako ko igra je za analizu i da pripemimo igrače za izazove koji ih očekuju. Ne obazirem se previše na protivnika u smislu njihovih rezultata i njihove igre. Ali, naravno da moramo da imamo puno informacija. Naravno da nikome nije prijatno da izgubi bez obzira što se radi o pripremnim utakmicama. Kao što ni meni nije bilo drago posle Beča".

Znate li startnih 11 protiv Engleske?

"Znam naravno, ali to nije sada za priču jer ima još dovoljno vremena da radimo na nekim taktičkim stvarima. Ono što nije dobro da popravimo, a ono što je dobro da potvrdimo. Tako da o sastavu i o igračima ne bih sada da pričam jer mislim da je prerano".

Koliko će nam bodova biti dovoljno za prolaz?

"Računice su ovakve i onakve, ja bih voleo da to bude onaj broj koji nama garantuje odlazak u drugu fazu. A šta je to, na kraju ćemo videti".

Poslednji put smo učestvovali na EP kada ste bili igrač. 

"Ja sam tada bio pri kraju karijere i to Evropsko prvenstvo je bio moj opraštaj od reprezentacije. Da budem iskren, niti sam ja tražio da igram, niti sam insistirao, niti sam pravio problem. Nikad nisam bio taj tip čoveka, niti igrača. Ali tada je bila takva odluka selektora Boškova na na šta je imao poptuno pravo. Desilo se šta se desilo, onda sam morao da ulazim i došlo je do promene igre i duha u timu".

Srbija je kombinacija mladih i starijih igrača. Da li je to recempt za uspeh.

"Znate da sam vodio borbu i trudio se da na ovom spisku bude 26 igrača. I na kraju, drago mi je da sam uspeo. Naravno, sa još dosta drugih ljudi i selektora. Ali sam bio pokretač toga. Tu je sada 26 igrača što je trojica više. Znači neka trojica ne bi bili tu da nismo izgurali ovo pravilo. Zato mislim da je velika stvar za neke igrače što su uopšte na spisku i što su sa nama. E sad, da li će oni dobiti šansu i kad će je dobiti? Verovatno će je dobiti. To je naša neka budućnost, po nekoj mojoj proceni".

"Svako ko bude dobio šansu i ko bude ulazio u igru, mora da potvrdi zbog čega sam ga stavio na spisak i zašto je tu. Imamo odličnu atmosferu od prvoga dana i sve protiče kako samo mogu da poželim. Niko se ne želi na bilo kakve tegobe, umor, povrede... Potpuno drugačija slika u odnosu na onaj odlazak u Katar. Mi danas nemamo ambulantu. Tačnije, imamo je, ali je prazna. Uoči Katara je bila puna. I ko god bude dobio šansu, znam da će dati maksimum i 100 odsto svojih mogućnosti", jasan je Stojković.