Naslednik Ivice Kralja: Aleksandar Jovanović, golman sa velikim srcem!

Iskusni Nišlija je u dvomeču sa Sabahom pokazao da će biti pravi lider ekipe, a kao šlag na tortu došle su dve odbrane poslednjeg penala koje su crno-bele odvele u plej-of Lige Konferencije i dvomeč sa danskim Nordjeslandom.

Redakcija
18. avgust 2023, 7:46

Golman Jovanović brani 5. penal Sabaha. (Foto: uradna spletna stran kluba)

Bilo je dovoljno samo 180 minuta, bile su dovoljne samo dve utakmice da novi golman Partzana uđe u srca Grobara. Dvomeč sa azerbejdžanskim Sabahom i prolaz u plej-of kvalifikacija za Ligu Konferencije pokazali su da su crno-beli posle mnogo godina dobili čuvara mreže koji drži ekipu "iznad vode", koji je sjajan kada je najteže i na koga ekipa u svakom trenutku može da se osloni. Aleksandar Jovanović!

Posle dramatičnih 90, pa 120 minuta fudbala i pet serija penala pred navijačima u Humskoj heroj crno-belih je kao i pre sedam dana u Bakuu bio golman Jovanović. Trenerc crno-belih Igor Duljaj mu je na partiji čestitao u uživom TV prenosu, odbranio je udarac u poslednjoj penal seriji i to dva puta - jer je pokušaj ponovljen zbog ranijeg napuštanja gol-linije.

Aleksandar Jovanović našao na ramenima saigrača. Kao pravi heroj, a on to i jeste! Nekoliko fantastičnih odbrana u Azerbejdžanu, i na kraju odbrana penala koji je doneo prolaz.

Aleksandar Jovanović je prošao čuveni nišku fudbalsku školu "Filip Filipović" u generaciji sa Aleksandrom Pešićem, Lazarom Ćirkovićem, Urošem Vitasom, Nikolom Stoiljkovićem...Rođeni Nišlija, nekadašnji reprezentativac Srbije. Internacionalac u Danskoj, Španiji i na Kipru... 

Do je trener Rada bio Marko Nikolić, bivši kormilar tima iz Humske nije imao mnogo izbora prilikom gostovanja Crvenoj zvezdi početkom marta 2013. godine, ukazao je tada mlađanom Aleksandru Jovanoviću priliku da debituje u Superligi...Ostalo je istorija!

Selio se po pozajmicama u Palilulac i na Palić, a zatim kratko zadržao i u Donjem Sremu iz Pećinaca. Tokom 2015. godine vratio se u rodni Niš i nasledio Milana Borjana na golu Radničkog. Nakon samo jedne sezone preselio u Dansku. Branio je za Orhus, zatim špansku Uesku, pa na pozajmicama u Orhusu i Deportivu iz La Korunje. Tri godine je bio u Apolonu iz Limasola.

Aleksandar Jovanović je na prijateljskoj utakmici protiv Ukrajine u Harkovu Aleksandar Jovanović je dobio priliku da debituje za nacionalni tim, kod selektora Slavoljuba Muslina. Proveo je na terenu drugi deo susreta nakon što je na poluvremenu zamenio Predraga Rajkovića.