FIFA menja pravila zbog Martineza: Uzima se duša fudbalu koju su udahnuli Ivković i Maradona na Mundijalu u Italiji

Golmanima prilikom izvođenja penala hoće da zabrane i verbalnu komunikaciju sa izvođačem, šta će tek posle toga da usledi?

Ivan Radošević
28. januar 2023, 12:07

Emilijano Martinez kao razlog za promenu pravila. (Foto: Getty Images)

Fudbal se menja. Već se eksperimentiše sa novim načinom merenja vremena, uvođenjem belog kartona, VAR je podelio gledaoce na one koji odobravaju uvođenje tehnologije i one koji misle da ubija dušu fudbala. Sada su pod lupom golmani.
 
One psiholške igrice i provokacije koje su omogućile Emilijanu Martinezu da lansira na svetski tron Argentinu, sada su pod lupom. FIFA razmišlja o promeni prvaila, baš zbog njega. Nisu razlog njegove provokacije i nesportsko ponašanje posle Mundijala u Kataru, već način na koji je uticao na igrače prilikom izvođenja jedanaesteraca.
 
Zbog toga će na kongresu FIFA na stolu biti i predlog Međunarodnog odbora fudbalskih saveza. Oni traže da se golmanima zabrane psihološke igrice, odnosno da se ne dozvoljava više da čuvari mreže razgovaraju sa izvođačima penala i da na taj način utiču na njih pre šuteva. O toj temi će se raspravljati na sastanku, a navodno je glavni razlog za to bio upravo Martinez i njegovo ponašanje tokom penal serije sa Francuskom u finalu Svetskog prvenstva.
 
Ova tema izazvala je i polemiku na društvenim mrežama. Kao i obično, postoje oni koji se slažu i koji su protiv uvođenja novog pravila. Oni koji su za, smatraju da je to "dobro pravilo koje će se postarati da sve bude fer i korektno", dok oni koji se protive smatraju da se tako ubija draž i neizvesnost "ma, najbolje da golman kaže i u koju stranu će da se baci", napisao je jedan od fanova. 
 
A, mi samo možemo da podsetimo na penal seriju sa Mundijala u Italiji.U četvrtfinalu odlučivala je o polufinalisti, a akteri su bili Jugoslavija i Argentina. Tomislav Ivković je prišao Maradoni i opkladili su se da će da mu odbrani penal. To je Ivković i uradio, a obojica su posle prepričavala taj momenat. Argentina je otišla dalje, a njih dvojica su ugradili novi kamen u temelj duše fudbala.