Vinisijus Žunior pokrenuo revolucionarne promene u Španiji: Ko rasistički vređa fudbalere, ide u zatvor!

Španija je prvi put u istoriji osudila ljude na zatvorsku kaznu zbog rasističkog ponašanja na fudbalskim terenima.

Sara Milićev
10. jun 2024, 6:11

Vinisijus Žunior, napadač Real Madrida. (Foto: Getty Images)

Trojica navijača Valensije koji su u maju 2023. godine imali rasistički ispad prema Vinisijusu Žunioru, brazilskom napadaču Reala, biće osuđeni na zatvorsku kaznu.

Osuđeni su na osam meseci zatvora, a uz to im je dve godine zabranjen dolazak na fudbalske stadione bilo gde u Španiji, pa će morati da snose sve sudske troškove.

Vinisijus je sam prepoznao jednog od počinitelja, dok su druga dva uhvaćena nakon pregleda snimaka sa stadiona. Vikali su mu da je majmun i imitirali su pomenutu životinju.

Originalna kazna trebala je da bude i veća, ali im je ona umanjena za trećinu nakon što su uputili formalno pismo izvinjenja Realu i Vinisijusu.

"Ova presuda je odlična vest za borbu protiv rasizma u Španiji, jer popravlja štetu koju je pretrpeo Vinisius Jr. i šalje jasnu poruku ljudima koji idu na fudbalski stadion kako bi vređali, da će ih La Liga identifikovati, prijaviti i pretrpeće kaznene posledice za svoje ponašanje", rekao je predsednik La Lige Havijer Tebas.

La Liga je u poslednje dve sezone španskim tužiteljima prijavila 16 incidenata rasističkog zlostavljanja Vinisijusa. U martu se Vinisijus rasplakao na konferenciji za novinare i rekao da se bori da ostane motivisan i uživa u igranju fudbala zbog stalnog zlostavljanja, pozivajući španske vlasti da preuzmu mere zaštite.