UEFA odustala od proširenja: Ništa od 32 reprezentacije na EURO

TV prava i gubljenje značaja kvalifikacija dva glavna razloga za odustajanje od proširenja broja učesnika.

Ivan Radošević
22. septembar 2022, 6:10

"Vembli" je definitivno jedan od stadiona za EURO 2028. (Foto: splet)

UEFA je planirala da na Evropskom prvenstvu 2028. godine igraju 32 reprezentacije. To se na kraju ipak neće dogoditi. Prema pisanju britanskog "Dejli mejla" od te ideje su odustali zbog TV prava i činjenice da bi se tako izgubilo dosta na samoj draži takmičenja.
 
U tom slučaju bi 32, od 55 zemalja, bile deo šampionata, a to bi dodatno uticalo na poentu samih kvalifikacija, pošto bi se manje-više sve jače selekcije plasirale na šampionat. Posle serije razgovora došlo je do promene mišljenja. Prvo proširenje već je napravljeno, sa 16 na 24 tima, a dodavanje još osam se, bar za sada, neće desiti.
 
"UEFA je pričala sa brodkasterima širom Evrope i svi su im rekli da bi kvalifikacije izgubile smisao. Ako 32 tima ide dalje, onda bi praktično svaka grupa bila rešena, ne bi bilo toliko uzbudljivih mečeva. UEFA je predložila i ideju eliminacionih mečeva, ali ni to nije naišlo na odobrenje. Konačna odluka biće doneta na Izvršnom odboru UEFA u novembru", navodi se u tekstu.
 
Još uvek nije poznat domaćin takmičenja 2028. godine, ali je Velika Britanija jedan od najozbiljnjih kandidata. S obzirom na to da je plan Britanaca da se mečevi igraju u raznim državama, ideja je da domaćini budu stadioni u Kardifu, Belfastu, Glazgovu, kao i dva stadiona u Irskoj, "Vembli" bi sigurno bio jedan od domaćina, što znači da bi ostala još samo četiri stadiona u konkurenciji za mečeve.