Španac dobio presudu: FIFA suspendovala Luisa Rubijalesa posle skandala na Mundijalu

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) suspendovala je bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Španije Luisa Rubijalesa na tri godine, zbog skandala koji je izazvao u Sidneju, nakon što je fudbalerku Španije poljubio u usta bez njenog pristanka.

Sara Milićev
30. oktobar 2023, 5:14

Luis Rubijales. (Foto: Uradni FB/TW/IG profil igralca)

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) suspendovala je bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Španije Luisa Rubijalesa na tri godine, nakon što je posle finala po osvajanju Svetskog prvenstva poljubio fudbalerku Dženi Ermoso bez njenog pristanka.

"Gospodin Rubijales je danas obavešten o uslovima odluke Disciplinske komisije FIFA. FIFA ponavlja svoju apsolutnu posvećenost poštovanju i zaštiti integriteta ljudi i osiguravanju da se poštuju sva pravila pristojnog ponašanja", navodi se u saopštenju.

FIFA je prvo suspendovala Rubijalesa na 90 dana, tokom istrage o njegovom ponašanju na finalu Svetskog prvenstva za žene u Sidneju.

Španija je osvojila prvenstvo, a Rubijales je na ceremoniji poljubio fudbalerku u usta bez njenog pristanka. Posle utakmice i pobede protiv Engleske 1:0, Rubijales se uhvatio za međunožje, a tokom slavlja na ramenima je nosio fudbalerku Ateneu del Kastiljo.

On je podneo ostavku 10. septembra na mestu predsednika Saveza i potpredsednika Evropske fudbalske unije (UEFA). Protiv njega se vodi krivični postupak u Španiji, pošto je optužen za seksualni napad i prinudu. On je negirao optužbe.