Revolucionarna promena u Kataru: Zna se koliko igrača Piksi Stojković može da stavi na spisak za Mundijal

Kormilaru Orlova sada su "odrešene" ruke, na preliminarni spisak može da stavi čak 55 fudbalera, a konačnih 26 koji će biti u Kataru biće poznato 13. novembra.

Redakcija
30. septembar 2022, 11:02

Dragan Stojković Piksi, selektor Srbije na meču u Oslu. (Foto: Uradni Twitter profil kluba/zveze)

Sjajnih godinu dana je iza reprezentacije Srbije! Orlovi su u novembru 2021. godine uspešno okončali kvalifikacije za Mundijal u Kataru savladavši Portugaliju usred Lisabona koju je predvodio slavni Kristijano Ronaldo. Potom su usledile fantastične partije u Ligi nacija, gde su Orlovi u konkurenciji Švedske, Norveške i Slovenije zauzeli prvo mesto i plasirali se u elitnu diviziju u novom ciklusu takmivčenja koje će se igrati 2024. godine.

Sad je pred Orlovima novi i najveći izazov - Svetsko prvenstvo u Kataru! POpočetka najveće svetskle smotre fudbal ostala su nepuna dva meseca, a već su počele da se prave kalkulacije koji će se igrači naći na spisku selektora Stojkovića.

Kormilar Srbije je bio jedan od inicijatora promene na Mundijalu po kojoj selektori sada mogu povesti 26 fudbalera, tri više nego što je to do sada bio slučaj. Uz to,  preliminarski spisak igrača je brojao 35 imena, dok će sada taj broj iznositi čak 55! Ovaj podatak će selektoru Stojkoviću dati  mnogo više mogućnosti za kominatoriku i realno sagledavanje šta je potrebno Orlovima da se napravi uspeh u Kataru. Zanimljiv podatak -  u eri selektora Stojkovića pod nacionalnu zastavu je pozivano "samo" 45 igrača! Dakle, čak desetorica manje koliko može da se nađe na preliminarnom spisku.

Krajnji rok za slanje konačnog spiska reprezentativaca za Mundijal jeste 13. novembar. Kada će selektor i zvanično saopštiti ko će poneti dres Orlova na Mundijalu ostaje da se vidi. Dilema nema mnogo, ali sve zavisi od zdravlja igrača, jer eventualne povrede mogu da utiču na to ko će od igrača biti deo najveće fudbalske smotre na planeti.