Povratak na scenu: Bivši selektor Orlova preuzima funkciju u FSS!

Ljubiša Tumbaković je podneo ostavku na mesto kormilara nacionalnog tima posle poraza od Škota u baražu za EP 2020. godine, a sada se vraća kao novi predsednik Organizacije trenera Srbije.

Redakcija
30. septembar 2022, 8:00

Ljubiša Tumbaković. (Foto: fss.rs)

Nije ga bilo neko vreme, ali sada se vraća u srpski fudbal! Nekadašnji selektor Orlova, Ljubiša Tumbaković (70) bi prema najavama trebalo da bude promovisan u novog predsednika organizacije trenera Srbije! Automatski postaje i član Izvršnog odbora FSS.

Posle poraza u baražu od Škotske u novembru 2020. godine Tumbaković je podneo ostavku, napustio je kormilo Orlova a na njegovo mesto došao je Dragan Stojković Piksi koji je preporodio tim, odveo Srbiju na Mundijal u Kataru i osvojio prvo mesto u B diviziji Lige nacija ispred Norveške, Švedske i Slovenije. Škoti su "došli glave" iskusnom fudbalskom stručnjaku, a u penal seriji neprecizan je bio niko drugo do Aleksandar Mitrović, najbolj strelac Srbije sa 50 golova.

Predlog da Ljubiša Tumbaković prihvati funkcije potekao je od Fudbalskog saveza Beograda. Bivši selektor i Srbije i Crne Gore, trener Partizana, AEK, kineskih klubova Šandong i Vuhan, biće i jedini kandidat na Izbornoj skupštini.

Ljubiša Tumbaković se nije lepo rastao sa rukovodećom garniturom u FSS, ali su se neke stvari očigledno zaboravile zbog interesa srpskog fudbala. Podsetimo, Ljubiša Tumaković je preuzeo Orlove posle spleta čudnih okolnosti. Tadašnji selektor Mladen Krstajić doživeo je debakl u kvalifikacijama protiv Ukrajine, a Tumbaković nije želeo da vodi selekciju Crne Gore na meču protiv tkz.Kosova u Podgorici pa je smenjen.

Tadašnji predsednik FSS Slaviša Kokeza i njegovi saradnici posle odlaska Tumbakovića sa kormila nacionalnog tima dobili su debeo izveštaj od odlazećeg selektora o odnosima unutar ekipe i problemima FSS.