Partizan opet u rikvercu: Koliko je Gordan Petrić kriv za eliminaciju iz Kupa?

Prvobitno, meč između Radničkog i crno-belih u Sremskoj Mitrovici trebalo je da se odigra 19. oktobra, ali je na insistiranje struke velikana iz Humske procenjeno da neće biti problema i ako crno-beli budu nekompletni protiv člana Prve lige Srbije 28. septembra, što je bila velika greška.

Redakcija
29. septembar 2022, 9:53

Fudbaleri Partizana u Sremskoj Mitrovici tokom penal-serije. (Foto: uradna spletna stran kluba)

Kolika je odgovornost trenera Partizana Gordana Petrića za senzacionalnu eliminaciju njegove ekipe iz Kupa Srbije od Radničkog iz Sremske Mitrovice? Nekadašnji as crno-belih i reprezentativac na klupi velikana iz Humske je po preuzimanju ekipe imao da reši nekoliko važnih zadataka a za to je imalo malo ili nimalo vremena. Petrić je za nekoliko nedelja uspeo da vrati samopouzdanje igračima, rezultati su krenuli, protiv Nice u Ligi konfrencije ekipa mu je zablistala isledio je - šamar. Eliminacija iz Kupa Srbije.

Parovi šestanestine finala Kupa izvučeni su 19. septembra. Crno-belima je žreb bio naklonjen, dobili su za rivala Radnički iz Sremske Mitrovice, maleni klub iz Prve lige Srbije koji slavi vek postojanja. Prvobitno, utakmica je trebalo da se igra19. oktobra. Međutim, Gordan Petrić je sa svojim timom procenio da bi bilo dobro da se taj duel pomeri, odigra ranije, upkos izostanku nekih igrača zbog obaveza koje su imali igrači crno-belih u reprezentativnim selekcijama. 

Kakva greška! Kako loša procena! Namera je bila dobra, da se ključni igrači rasterete tokom zgusnutog takmičarskog kalendara.

"U poslednjih sedam dana naišao sam na neku situaciju koju nisam imao do sada. Bilo je dosta igrača koji nisu bili prisutni na treningu zbog obaveza u reprezentacijama. Ako mene pitate, ove odložene utakmice su sada došle na naplatu. Ja bih insistirao da se te utakmice odigraju da sam tada bio trener Partizana. Bili bismo u nekom ritmu. Pričamo o početku kvalifikacija za Ligu Evrope. Igramo utakmicu u kojoj nećemo biti kompletni. Ali šta je tu je, igrači koji su bili ovde imali su poslednja tri dana jači ciklus treninga. Videćemo da li su napunili baterije. Neki fudbaleri se vraćaju, a neki nešto kasnije. Oni neće biti u timu", rekao je dan uoči meča Petrić.

Očigledno, žurba da se odigra Kup meč protiv autsajdera što pre se crno-belima obila o glavu. Pre skoro dvadeset godina jedna slična situacija mogla je da bude nauk ljudima iz Partizana. Tada je selekcija Srbije i Crne Gore pod vodstvom mladog selektora Dejana Savićevića odigrala kvalifikacioni meč Za Evropsko prvnstvo protiv Azerbejdžana u Pogdorici početkom februara, pre nego što je utakmica bila zakazana. Procenjeno je da će tada novoformirana ekipa SCG lako savladati fudbalske poluamatere na stadionu Budućnosti. Međutim "neki Gurban Gurbanov" je torpedovao Srbiju i Crnu Goru, meč je okončan 2:2. Ekipa je A sve je teklo lagano na utakmici, tim Dejana Savićevića koji je igrao u sastavu: Jevrić, Djordjević, Bunjevčević, Dudić, Bošković, Lazetić, Mijatović, Milošević, Stanković, Vukić i Kežman je poveo sa 2:0...Baš kao i Partizan u Sremskoj Mitrovici. Ali usledio je težak pad.

Bilo kako bilo, Partizan je doživeo senzacionalnu eliminaciju iz Kupa. Da li je osvajanje pehara u tom takmičenju utešna nagrada ili ne, tek Partizanu ostaje samo borba za tron u Superligi Srbije. I to već u septembru.