Ovo je potrebno fudbalu u regionu: Stvaranje životnih šampiona se nastavlja

Razvojni centar za mlade iz Beograda okupio klubove iz kompletnog regiona i priča se širi Evropom.

Ivan Radošević
26. januar 2023, 7:33

Aleksandra Knežević i Brank Ružić. (Foto: uradna spletna stran kluba)

Može fudbal i da spaja. Navikli smo da bude poligon sejanja semena razdora, ali projekat koji živi već godinama sa najmlađima na ovim prostorima tek hvata zalet. "Životni šampioni" su hit.
 
Posle Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Severne Makedonije, drmaju sada i Bugarskom, Turskom, Portugalijom, a čekaju se i Španci. Čuvena Barsina akademija. Na istom zadatku su puleni Dejana Stankovića i Gorana Pandeva iz njihovih kampova, sa Grafičarem, Goricom, Slogom iz Doboja, Željezničarm iz Sarajeva, Ludogorecom i Anatalijasporom. Bio je u probranom društvu i Maribor.
 
Donatorima se priključila i UEFA fondacija za decu, koja je uz Erasmus+ prepoznala značaj koncepta za mlade kroz sport, i neformalno obrazovanje.
 
"Želimo da radimo. Uvereni smo da smo spremni i možemo da stvorimo neku novu generaciju mladih u Srbiji, regionu i u novim članovima našeg projekta Bugarskoj i Turskoj. U novoj godini želimo da više od 1.000 mališana, 500 trenera i 200 roditelja prođe kroz proces obrazovanja kroz sport, jer su oni ta karika koja nam nedostaje. I sve je besplatno. Nije tačno da se naše društvo bazira na lošim vrednostima, već samo treba da se istakne šta je lepo, šta je dobro, da ujedinmo poruke i da šaljemo prave pouke mališanima. Za stolom sedi struktura onako kako je mi vidimo, da zajedno pomognemo našoj državi i svim državama uključenim u projekat, da pošalju pravu poruku, a da se deca kroz igru i sport spremaju za život", istakla je Aleksandra Knežević, idejni tvorac koncepta iz Razvojnog centra za mlade.
 
Ministar prosvete Srbije Branko Ružić prepoznao je značaj neformalnog dela obrazovanja  i podržao koncept "Životnih šampiona", a Aleksandra Knežević mu je uručivanjem dresa, poželela dobrodošlicu u novu porodicu.
 
"Minsitarstvo prosvete je uvek podržavalo i podržavaće ovakve ideje. Sport je nešto što nas je generacijama vezivalo, a “Životni šampioni” su koncept koji može mnogo da doprinese razvoju odnosa u Srbiji i u okruženju. Zato smo i ovde, da se uradi sve što je u našoj moći da deca dobiju  ono što i zaslužuju od obrazovnih instanci", poručio je ministar Branko Ružić.