Otkrivena prava istina: Mileta Svilara nema na Piksijevom spisku za EURO 2024, zna se i zašto

Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalske reprezentacije Srbije odlučio je koga će voditi na EURO 2024. u Nemačku.

Redakcija
20. maj 2024, 8:21

Mile Svilar. (Foto: Uradni Twitter profil kluba/zveze)

Na širem spisku reprezentacije Srbije se nalazi 35 igrača, a najkasnije do 7. juna taj broj mora da se smanji do 26, koliko svaka ekipa sve da ima na EURO 2024. u Nemačkoj.

Piksi Stojković je objavio širi spisak za šampionat Evrope, bilo je nekih iznenađenja, a pojedini igrači nisu pozvani iako se očekivalo da budu na selektorovom spisku. Pažnju srpske fudbalske javnosti je privukla činjenica da na listi nema Mileta Svilara, standardnog golmana Rome.

"Kad smo u martu pripremali utakmice, plan je bio da Petrović brani prvu u Rusiji, a Svilar na Kipru. Pošto Vanja i Rajko nisu sporni, standardni su, čisto da i drugu dvojicu promovišemo, da im se ukaže šansa, da se vidi da su budućnost, jer su mlađi od ove dvojice. Znači, to su ta četvorica golmana oko kojih bi se vrtelo sve. E sad, neko je uticao na Svilara, ne znam ko, da može da brani za reprezentaciju Belgije. Odmah sam rekao da znam da to nema šanse. Belgijanci su stvarno poslali zahtev da vide da li može brani za njih, FIFA im je odgovorila da može da nastupa samo za Srbiju. Svilaru ništa nismo uzeli za zlo. Neko je tu oko njega lovio u mutnom. Mlad je, za njega vreme radi i mislim da mu pripada da bude u ova četiri golmana", rekao je Stevan Dika Stojanović sportski direktor Orlova.

Pozicija golmana trenutno je najjača u taboru Orlova.

"Svilar je bio na najširem spisku koji smo poslali UEFA. Selektor nije ljut, samo je to rekao, da ga neće zvati, zato što je Svilar tako izabrao. Treba spustiti loptu. Evo, neka selektor kaže, ja sam insisitirao i kada Mile nije branio u Benfiki da ga zovemo. Rekao sam da ima kvalitet, da sam to video kroz treninge, da je budućnost srpskog fudbala. Malo su se zaleteli ti njegovi savetnici, ali bilo bi glupo da on ne iskoristi ponovo šansu, jer mislim da pripada ovde. Dobar je golman i dobar je momak. Da malo spustimo loptu. Nego, ima tu još kandidata među golmanima, recimo, Jovanović dobro brani u Partizan", rekao je Stojanović u intervjuu za Mozzart Sport.