Naslov Bajera je sjajna vest za evropski fudbal: U nekim najboljim ligama više od 30 godina čekaju na novog šampiona

Bajer iz Leverkuzena postao je prvi "novi" nemački šampion posle čak 15 godina. U poslednjoj deceniji samo je još jedan tim osvojio svoju prvu titulu šampiona u najjačim ligama.

Redakcija
15. april 2024, 9:27

(Foto: Uradni Twitter profil kluba/zveze)

Bajer iz Leverkuzena, tradicionalni "gubitnik" nemačkog fudbala, juče je spektakularno prekinuo jedanaestogodišnju vladavinu Bajerna iz Minhena i osvojio titulu prvaka, koja će imati posebno mesto u nemačkom fudbalu. Ekipa iz Leverkuzena je osvojila titulu sjajnim fudbalom i sa neverovatnim nizom utakmica bez poraza, a do kraja sezone čak ima realne šanse da završi sezonu bez ijednog poraza!

Slavlje Bajera ima mnoge dimenzije. Prekinuta je najduža vladavina jednog tima u Bundesligi, a u Nemačkoj je prvi put od sezone 2008/09 dobio novog šampiona - poslednji novi šampion bio je Volfsburg, koji je u pomenutoj sezoni pod vođstvom Feliksa Magata i sa napadačima Edinom Džekom i Grafiteom osvojio titulu najboljeg u državi. Kako stoje "novi" šampioni u ostalim od pet najboljih liga u Evropi?

Poslednji put novog šampiona su okrunili u Engleskoj, i to Lester Sitija, koji je u sezoni 2015/16 osvojio jednu od najspektakularnijih titula nacionalnog prvaka u istoriji evropskog fudbala. U Francuskoj su poslednji put novog šampiona okrunili u sezoni 2011/12, kada je to uspelo Monpelijeu predvođenom Olivijeom Žiruom, u Španiji i Italiji, sjećanje na novog šampiona je veoma staro.

U Španiji se to poslednji put dogodilo u sezoni 1999/00, kada je La Ligu osvojila ekipa Deportiva iz La Korunje, a u Italiji u sezoni 1990/91 kada je titulu osvojila Sampdorija.

Gde su u pet najjačih liga videli najviše različitih šampiona u 21. veku?

Na prvom mestu je Francuska, gde je pre "pojave" PSŽ-a borba za titulu prvaka bila izuzetno nepredvidljiva, jer se u poslednjih 24 godine tamo smenilo čak osam različitih šampiona. U Engleskoj, Nemačkoj i Italiji su videli šest različitih šampiona, dok su u Španiji najmanje, pet.