Meteorski uspeh napadača Valerenge Andreja Ilića: Ko je Srbin koji juri "Zlatnu kopačku"

Na 13 mečeva za norveški klub, nekadašnji špic Napretka, Javora i U21 selekcije Srbije, dao devet golova što je skrenulo pažnju većih klubova.

Redakcija
6. decembar 2023, 11:53

(Foto: Uradni Twitter profil kluba/zveze)

Nije isto biti strelac Premijer lige Engleske, Serije A ili Bundeslige. Za to trena imati top kvalitet, ali nije lako biti ni na čelu liste strelaca u Danskoj, Grčkoj, Švedskoj, takmičenjima van "Liga petica".

Srpski napadač Andrej Ilić (23) ove jeseni blista u dresu norveške Valerenge, na 13 mečeva postigao je čak devet golova što je sa ukupnim koeficijentom doprinelo da trenutno bude na sjajnom 7. mestu liste za nagradu "Zlatna kopačka". Ukoliko ovako nastavi, napadač visok 190 centimetara, će svakako biti "snimljen" od večih i jačih klubova nego što je Valerenga.

Andrej Ilić je ovoga leta potpisao do leta 2025. godine za norvešku Valerengu, ako je trebalo da bude član Valensijana, francuskog drugoligaša. Nekadašnji Partizanov đak i mladi reprezentativac Srbije posle Napretka i ivanjičkog Javora i više od 50 mečeva u Superligi Srbiji optisnuo se u letonski RFS koji ga je posle 86 mečeva i čak 40 golova za rekordnih 1.000.000 evra prodao u Norvešku.

Andrej Ilić
Pozicija Andreja Ilića na početku decembra. (foto: Zvanični FB/TW/IG kluba/saveza)

RFS je napravio istorijski transfer, a Andrej Ilić je potpisao ugovor na četiri godine za Valerengu.

"Valerenga je veliki i dobar klub o kojem sam čuo mnogo toga dobrog. Sebe bih opisao kao tipičnog napadača koji radi mnogo za ekipu i pokušava da postigne što više golova. Ovo je velika prilika za mene, nadam se da ću pomoći klubu da zauzme što više mesto na tabeli", rekao je Ilić za klupski sajt po potpisivanju ugovora.

Sportski direktor Valerenge Joakim Jonson i trener Gir Bake oduševljeni su učinkom Andreja Ilića. Napravili su "posao veka".