Istine i laži Radeta Bogdanovića: Javio se mentor Dragana Stojkovića Piksija kada je polagao za trenera, evo šta je radio selektor Srbije!

Zbog složenosti, tražili smo mišljenje UEFA o Stojkovićevom slučaju. Ekspresno, u roku od nepuna 24 časa, stiglo je iz Niona zeleno svetlo da polaže po ubrzanoj proceduri, objasnio je Milovan Đorić, nekadašnji selektor SR Jugoslavije i tadašnji direktor trenerske škole FSS.

Redakcija
8. decembar 2023, 2:16

(Foto: Uradni Twitter profil kluba/zveze)

Dragan Stojković Piksi i Fudbalski savez Srbije protiv Nemanje Vidića i Radeta Bogdanovića. Ko je u pravu? Ko ne govori istinu?

Fudbalski analitičar i nekadašnji fudbaler Verdera i Atletiko Madrida Rade Bogdanović je gostujući na TV Una bez dlake na jeziku govorio o selektoru Srbije i o tome kako je ekspresno na seminaru na Dojranu dobio licencu za rad i otišao u Japan.

"Ništa nije tačno, Bogdanović je sve slagao", rekao je Milovan Đorić, a prenosi "Sportklub". 

Nekadašnji selektor Jugoslavije, Milovan Đorić, tada šef trenerske škole sve je obasnio.

"Školu smo organizovali u Makedoniji, iz više razloga. Uslovi su bili odlični, nigde nismo mogli da pronađemo povoljniji aranžman, po ceni 21, 22 evra. Imali smo obavezu da koristimo zimski period, zbog zgusnutog kalendara tokom godine. Dojran krasi odlična klima. Apsolutna je laž tvrdnja o ljubavnicama, naša škola imala je visok nivo i bila vrhunski organizovana. Niko nije mogao nepozvan da dođe, iz administracije bila je prisutna jedino gospođa Vesna".

Nije bilo govora o problemima sa vodom i strujom...

"Objekat, tada u vlasništvu Blagoja Istatova, povezan je na prirodnu akumulaciju i nikad nije imao problema sa napajanjem vodom. Pogotovo, ne u zimskim danima. Ne sećam se ni da je bilo restrikcija električne energije. Pročitao sam, Bogdanović tvrdi da je bilo 50 trenera. Ni to nije istina, bilo ih je 27".

Bogdanović je izneo i nekoliko zanimljivih tvrdnji...

"Piksijev mentor bio sam ja, lično. Kakav Francuz!? Možda je Bogdanović pomešao, našu školu mentorisao je čovek iz UEFA, čuveni Begijanac Mišel Sablon. Da ne bude zabune, Stojković je prošao celokupan proces školovanja, kao veliki fudbaler, od "A" licence. I sve po propisima evropske kuće fudbala. Tezu o licenci bez polaganja ispita zagovarao je Zvezdan Terzić, u to vreme predsednik saveza. Nisam dao, niti je Stojković bio za preskakanje koraka. Jednostavno, postojala je opasnost da UEFA kasnije diplomu proglasi nevažećom".

U čitav slučaj umešala se i evropska kuća fudbala te 2001. godine.

"Zbog složenosti, tražili smo mišljenje UEFA o Stojkovićevom slučaju. Ekspresno, u roku od nepuna 24 časa, stiglo je iz Niona zeleno svetlo da polaže po ubrzanoj proceduri. Formirali smo komisiju, uz moju malekost, tu su bili Milorad Kosanović, Ljupko Petrović, Slobodan Santrač, Slobodan Pavković, Vladimir Vermezović. Sve uz konsultacije vrhovnih autoriteta UEFA, radili smo intezivno i Dragan je diplomirao sa najvišim ocenama. Nije ni čudo, savesno se pripremao, uredno pratio predavanja i praktičan rad", objasnio je Đorić.

Iskusni trener poslao je jasnu poruku...

"Očigledno, i Bogdanović je nanišanio kasu FSS. Čeka da Nemanja Vidić preuzme savez i nađe mesto u tom vozu!", završava Đorić.