FIFA odredila drakonsku kaznu: Ne isplati se divljati na Mundijalu

Divljanje urugvajskih reprezentativaca posle eliminacije iz Katara pretočeno u suspenzije, novčane kazne i društveno korsitan rad.

Ivan Radošević
28. januar 2023, 9:06

Kavani srušio monitor za VAR na Mundijalu. (Foto: //)

FIFA je suspendovala reprezentativce Urugvaja Fernanda Musleru i Hozea Mariju Himeneza na po četiri, a Edisona Kavanija i Dijega Godina na po jedan meč, zbog sukoba sa službenim licima na Svetskom prvenstvu.
 
Sukobi su se dogodili posle meču 3. kola grupne faze 2. decembra protiv Gane, koju je Urugvaj dobio (2:0). Reprezentativci Urugvaja su protestovali zbog nedosuđenog penala u sudijskoj nadoknadi vremena. Pobeda golom više bi odvela Urugvaj dalje, ovako je Urugvaj završio na 3. mestu u grupi, a dalje je prošla Južna Koreja.
 
"Suspendovani igrači moraju da odrade društveno koristan rad na fudbalskom projektu i da plate kaznu od 20.000 švajcarskih franaka", saopštila je FIFA.
 
Urugvajska fudbalska federacija je kažnjena sa 50.000 švajcarskih franaka. Disciplinske sudije FIFA presudile su da je urugvajska federacija odgovorna za diskriminatorno ponašanje navijača, kao i za nedolično i uvredljivo ponašanje igrača i kršenje principa fer-pleja.