Da li je Nemačka dočekala dragulja koji će nadmašiti Haverca, Sanea i Gecea? Florijan Virc je nemački odgovor na tinejdžerske fenomene

Florijan Virc je bio biser sastava Bajera iz Leverkuzena, koji je osvojio naslov nemačkog prvaka. U Nemačkoj 20-godišnjaka vide kao igrača s kojim bi Nemci ponovo mogli dobiti kandidata za Zlatnu loptu.

Klemen Kos
15. april 2024, 11:26

(Foto: Getty Images)

Dugo vremena Nemačka čeka igrača koji je ključan za uspeh svake generacije. Nemci su u poslednje vreme proizveli nekoliko sjajnih vezista, nekoliko izuzetno talentovanih kreativnih vezista i prilično malo zaista sjajnih napadača, ali su na Euru na domaćem terenu dočekali eksploziju igrača koji bi možda jednog dana postao ono što su Nemci očekivali od Kaia Haverca, Liroja Sanea ili čak mnogo pre od Marija Gecea.

Florijan Virc je igrač za koga se već dugo znalo da je poseban. Bio je najmlađi debitant u istoriji Leverkuzena, a sa samo 17 godina i 34 dana postigao je svoj prvi gol u Bundesligi - protiv Bajerna iz Minhena. Njegov razvoj je eksponencijalno nastavljen, ali je 2022. godine doživeo izuzetno tešku povredu kolena, posle koje se njegova karijera našla na raskrsnici; često su mlade igrače ovakve povrede zaustavile - dobar primer je čudo od deteta Barselone Ansu Fati - pa je i kod Virca postojao strah da li će u tako mladim godinama mentalno biti sposoban da preskoči tako visoku prepreku. Danas o tome nema više sumnje.

Virc je odigrao fantastičnu sezonu, u kojoj je do sada na 41 utakmici postigao 17 golova i zabeležio čak 18 asistencija. Postigao je het-trik na jučerašnjoj utakmici protiv Verdera, koja je potvrdila titulu Bajera i postao je prvi nemački igrač posle 30 godina koji je u jednoj sezoni skupio više od 15 golova i 15 asistencija.

U ekipi Bajera proslavila se čitava serija igrača (Frimpog, Grimaldo, Bonifas, Šaka...) ali mnogi su mišljenja da Bajer nikada ne bi mogao dostići tako zadivljujući nivo kontinuiteta, da nije imao Virca na svojoj strani, igrača koji je obično taj koji pali iskru u većini ofanzivnih akcija Bajera. Ćabi Alonso ga je u sistemu 3-4-3 postavio na levu stranu, gde se odlično slagao sa Špancem Grimaldom, u igri mu je dozvolio veliku slobodu, a Vircov poseban adut podseća na Tomasa Milera - izuzetna sposobnost otkrivanja i "lebdenja" između odbrambenih igrača. Kao Miler, ali sa još više prefinjenog stila, još boljom tehnikom i još širim opsegom rešenja.

Bajer iz Leverkuzena je već imao "wirca" u Kaiu Havercu, još jednom izuzetnom talentu, koji se ponudio kao budući lider nemačkog "Elfa". Haverc je posle odlaska u Englesku izgubio laganu nepredvidljivost, koja je krasila njegov period u Leverkuzenu, njegov naslednik, pored izuzetnog talenta, pokazuje i promišljenost i zrelost u ostalim važnim odlukama, jer nikada ranije nije niti nagovestio da žuri iz Leverkuzena.

Zapravo, mnogi u Nemačkoj čvrsto veruju da će sa Bajerom u narednoj sezoni igrati čak i u Ligi šampiona, za razliku od mnogih ostalih mladih nemačkih "čudo-dece" Virc takođe ne deluje kao neko ko bi morao automatski završiti u Bajernu iz Minhena.

Virc ima svoje snove, ali ne dopušta da mu oni previše smetaju u njegovom razvoju, koji sa 20 godina svakako još nije završen.

"Uvek sam želeo da budem najbolji. Kao dete sanjao sam da igram za Barselonu. To se nije promenilo, ali ti snovi mogu da sačekaju", izjavio je Virc još ove sezone, koji se javno bez zadrške izražava kao navijač čuvenog katalonskog kluba.

Mladić iz Pulhajma na zapadu Nemačke je nemački odgovor na tinejdžerske senzacije poput Džuda Belingema, Lamina Jamala, Pedrija, Gavija i mnogih drugih, koji su već u ranoj fazi karijere dokazali da su sposobni da vode tako složene organizme kao što su, na primer, reprezentacije Engleske ili Španije ili španski divovi poput Barselone ili madridskog Reala.

Može li Florijan Virc Nemačku na Euru odvesti do nečega tako izuzetnog, kao što mu je sa Bajerom uspelo u Bundesligi?