Crvena zvezda, nekad i sad: Slovenac Nejc Pečnik dao moćan savet crveno-belima pred Mančester Siti

Bivši igrač kluba sa Marakane koji je pre deset godina sa svojom generaciom uzeo titulu i prekinuo dominaciju Partizana u inervjuu za "Mozzart Sport" rekao šta sve i koliko može tim Baraka Bahara.

Redakcija
19. septembar 2023, 12:58

Nejc Pečnik u Zvezdinom dresu. (Foto: www.crvenazvezdafk.com)

Od Ivana Toplaka, Marka Elsnera, Dejana Kelhara pa do Nejca Pečnika! Slovenački fudbaleri su ostavljali dubok trag u Crvenoj zvezdi, ostvajali titule, igrali velike utakmice, bili ljubimci najvijača. Jedan od njih, Nejc Pečnik (37) bio je standardni član postave crveno-belih u istorijskoj sezoni kada je Zvezda pod vodstvom Slaviše Stojanovića osvojila titulu posle šest godina, prekinuvši domiaciju Partizana.

Bila je to sezona za pamćenje, za nezaborav, osvojena je titula posle mnogo sušnih sezona.
Nejc Pečnik je te sezone od strane navijača izabran za igrača sezone. 

"Pratim ja sve Zvezdine utakmice. Barem rezultat ispratim. Ako mogu negde da pogledam, onda pogledam. Ali što se tiče ove utakmice, naravno da ću gledati", rekao je Nejc Pečnik pred meč Zvezde protiv Mančester Sitija u Ligi šampiona u intervjuu za "Mozzart sport".

Zvezda sada i Zvezda pre deset godina se mnogo razlikuju... 

"Gledam šta se dešava i drago mi je da je situacija sad takva, da Zvezda može da plati takve uslove, da igrači imaju dobre ugovore. I kako god, imam neki osjećaj da smo i mi pre deset godina, doprineli barem jedan posto da se stvari okrenu u ovom pravcu. I puno mi je srce. Baš mi je drago kako Zvezda izgleda kao klub i nadam se da će to trajati još 10 godina i više".


Pečnik je napravio zanimljivo poređenje... 

"Aktuelni igračima je sigurno mnogo lakše da izađu i da igraju Ligu šampiona protiv Mančester Sitija nego što je nama tada bilo da igramo uopšte. Pogotovo je teško bilo u prvoj polovini sezone. Znači, nismo imali ni optimalne uslove, a ni rezultate. Baš nam je bilo teško. Ali kako je samo onda drugo poluvreme sezone bilo lepo... Zaboravili smo u trenu sekunde sve loše stvari iz prvog dela. Meni je to u karijeri jedan od najlepših momenata uz dva momenta iz reprezentacije. Baš sam ponosan na tu titulu čekanu šest godina".

Slovenac je otkrio i jednu tajnu...

"Ja sam došao isključivo zbog Slaviše Stojanovića. Imao sam lošu sezonu u Šefildu i raskinuli smo ugovor već tamo u maju. Zove me Slaviša da pita kakva je situacija... Ja kod kuće, treniram, tražim klub i pita me hoću li da dođem u Zvezdu. Pa naravno, šefe! Sve smo završili za nekoliko dana".

Nekadašnji slovenački igrač je novčano pomagao mlađim igračima...

"Tada nije bilo redovnih plata i onda su neki mladi igrači možda malo bili u problemima. Znam da smo mi stariji koji smo nešto već zaradili poput Milijaša, Ninkovića, Mijailovića, mene... pozajmljivali mlađima da preguraju mesec. Mi smo se samo skupili, niko nam to nije tražio. Nekad bi legle neke pare pa smo vodili računa kako to da se podeli, jer nije mogao isti procenat onima koji su zaradili nešto do tada i imaju jače ugovore i ovim mlađima koji sa tim delom ne bi mogli da sastave mesec dana. Naravno, nismo imali svi ista primanja. Gledali smo da se fer podeli da bi svi nešto dobili".

Pečnik nije zaboravio atmosferu na stadionu u Ljutice Bogdana.

"Kada dođeš tunelom ispod severne tribine, pa kad osetiš vibracije... To nama daje energiju, a njih preseče. Tih deset minuta su prednost za Zvezdu. Čini mi se da smo svaku utakmicu krenuli bolje od protivnika. Biće teško i sa Lajpcigom, ali Zvezda je protiv Jang Bojsa favorit i može do trećeg mesta u grupi. Ali nikad ne znaš, Luverpul je pao u Beogradu, Marakana je specifično mesto", završio je Nejc Pečnik za "Mozzarc Sport"..