Bivši fudbaler Crvene zvezde o danima na Marakani: Navijači mi razlupali auto, a Partizan se sprema za Ligu šampiona!

Poslednjih nekoliko godina slavni klub iz Ljutice Bogdana prolazio kroz razne faze, a u jednom od najtežih perioda igrao i crnogorski reprzentativac Marko Vešović koj je u potkastu "Alesto" pričao baš o tim danima.

Redakcija
17. avgust 2023, 11:29

Marko Vešović. (Foto: ataimages.rs)

Mnogo fudbalera je tokom sedam decenija prodefilovalo Crvenom zvezdom, Neki su ostavili dublji, neki nisu ostavili nikakav trag ali svi do jednog ponavljaju da nema takvih navijača u Evropi kakvi su Delije. Najvernije pristalice crveno-belih podizali su prosečne igrače do neslućenih razmera, neki su igrali dobro uz njihovu podršku. Naravno, svi još pamte dva gola Milana Pavkova slavnom Liverpulu u Ligi šampiona i njegovu partiju kao u transu na krilima navijača.

Naravno, klub sa Marakane imao je i mnogo oscilacija, problema i finansijkih kriza. O tom kriznom dobu govorio je Marko Vešović (31), fudbaler koji je crveno-beli dres nosio četiri sezone. Reprezentatovac Crne Gore i igrač Karabaga iz Azerbejdžana prisetio se tih trentaka u potkastu "Alesto"

"Bilo je lepih trenutaka, bilo je mnogo teških trenutaka. Kad igraš u Zvezdi nije lako. I kad je sve... I sad njima kad je najbolje, a ovako nije bilo, ne pamtim. Nije lako jer je pritisak veliki, očekivanje je veliko, moraš u svakoj utakmici da se dokazuješ i nek si na prošloj dao tri gola, moraš iznova i iznova da se dokazuješ. U trenutku kad sam ja bio, to je možda bio najteži period postojanja kluba. Nije bilo novca, nije bilo plata, sve se nekako urušavalo. I ti si tu, a opet moraš. Ponavljam, mi smo imali odlične rezultate u kakvim smo uslovima nekad radili, jer nije bilo lako", rekao je 31-godišnji fudbaler.

Jedna situacija privukla je posebnu pažnju te 2013. godine. Klub se našao u bezizlaznoj situaciji, a fudbaleri su se odlučili na zajedničko saopštenje. Posle toga dogodio jedan od najčudnijih i najpoznatijih incidenata u srpskom fudbalu.

Tada su fudbalerima Zvezde razbijena stakla na automobilima i u svaki je ubačena boca šampona. Igrači su u tom saopštenju naveli da im u svlačionici nedostaju sredstva za higijenu.

"Nije bilo novca u jednom trenutku, jedno pet-šest meseci sigurno. Više nismo znali šta ćemo, navijači hoće rezultat, a ti dođeš na utakmicu i niko ne razmišlja o fudbalu. Ovog zove vlasnik stana da nije platio, ovog zovu da mu uzmu auto, lizing... Moraš da platiš to! Niko ne razmišlja u tom trenutku o fudbalu, a ti moraš jer igraš u Zvezdi. Dođemo na ideju da napišemo saopštenje za javnost. I tu stavimo bukvalno nemamo za šampon! Sutradan dođemo i na automobilima prozori polupani, a u svakom automobilu šampon od litar, ona breza. Piše "Evo, sad imate za šampon". I tu nam je sve bilo jasno", istakao je bivši bek Zvezde.

Vešović je istakao da se ni jednog trenutka ne kaje što je tada igrao u Zvezdi.

"Ja uvek kažem da sam izuzetno ponosan na taj period, to je veliko iskustvo, to ti napravi karakter, to te očvrsne! Bilo je perioda, sećam se čak i protiv Voždovca na stadionu Obilića kad su nam navijači skidali dresove, što je možda i najgore poniženje koje igrač može da doživi. Neću nikad zaboraviti protiv Bordoa ili Rena, dođemo sat i po pre utakmice i Marakana već puna. Protivnički igrači snimaju atmosferu, do 30. minuta pet lopti sami izbace u aut. Tresu im se noge. Taj vetar uleđa, ta krila koja dobiješ na Marakani, evo sad sam se naježio, to je neverovatno", nastavio je crnogorski reprezentativac.

Vešović se prisetio još jednog značajnog detalja...

"Ja nikad neću zaboraviti jedan dan kad smo mi trenirali iza Marakane gde su pomoćni tereni, u sedam popodne nam je bio trening, a čuješ sa stadiona JNA krenula himna Lige šampiona. Znači, mi na treningu kao jadnici jadni, baš loša atmosfera i u klubu i oko kluba, a onda čuješ tamo himnu Lige šampiona".


Marko Vešović je u karijeri nosio dresove Budućnosti Podgorica, Crvene zvezde, Torina, Rijeke, Legije i Karabaga.
.