Bez njega ne bi bilo ni Ćabija Alonsa ni Bajera: Fernando Karo je čovek na kome Leverkuzenu zavide najveći klubovi

U Bajeru iz Leverkuzena je sve "složio" Fernando Karo. Ćabi Alonso i igrači su svoje obavili na terenu, ali ne bi bilo ničega da nije svih aktera na teren postavio Fernando Karo.

Miha Zupan
22. april 2024, 11:44

(Foto: Getty Images)

Nadimak "Neverkusen", koji je Bajer 04 dobio zato što nikada nije osvojio titulu šampiona u Bundesligi, iako je bio više puta izuzetno blizu, sada dobija novi značaj. Sada se ovaj nadimak može razumeti u kontekstu nepobedivosti tima Ćabija Alonsa. Ove sezone, crveno-crni nisu izgubili ni jednu utakmicu. 

Engleski mediji, koji slabo prate fudbal izvan britanskih ostrva, zamišljali su da Vest Hem ima realne šanse da eliminiše svog protivnika u četvrtfinalu Lige Evrope, ali Nemci su rutinski (i ponovo bez poraza) savladali i bogatog londonskog protivnika i ostaju u igri za čak tri trofeja. Jedan, onaj najvažniji, već su osvojili. Nakon beskonačnih jedanaest godina, skinuli su sa trona privilegovanog Bajerna i prvi put u svojoj 120-godišnjoj istoriji postali su kraljevi Nemačke. U čemu je tajna njihovog neverovatnog uspeha? Razloga za čudesnu sezonu ima mnogo. Najzaslužniji su bet dileme trenerski mag Ćabi Alonso i njegovi igrači, koji su uspeli da prenesu njegove ideje u praksu. Međutim, ne smemo zaboraviti da velike zasluge imaju i izvršni direktor Fernando Karo i sportski direktor Simon Rolfes, koji su povukli ključne poteze u izgradnji šampionskog tima.

Karo se rodio u Barseloni i studirao je u Nemačkoj, gde je 1993. godine dobio posao u kompaniji "Bertelmann". Pre nego što je 2018. godine preuzeo ulogu izvršnog direktora u Bajeru, nije imao nikakvog iskustva u fudbalskom poslu. Ipak, odmah je prepoznao potencijal vođe klupske akademije, bivšeg vrhunskog fudbalera Simona Rolfesa i postavio ga za sportskog direktora.

Rolfes, koji je za Leverkuzen u periodu 2005-15 odigrao 377 zvaničnih utakmica i smatra se jednim od legendi kluba, u tandemu sa svojim šefom Karom u naredne četiri godine planski je gradio tim u skladu sa filozofijom kluba. U Leverkuzenu su svesni svoje pozicije u "lančanom sistemu" evropskog fudbala, zbog čega je za Rolfesa glavni izazov bio pronaći mlade, talentovane igrače, oblikovati ih za najviši nivo i prodati ih za veliki novac.

I za takvu filozofiju bilo je potrebno pronaći odgovarajućeg trenera: mladog, inovativnog i harizmatičnog. Našao ga je u San Sebastijanu, u B ekipi Reala Sosijedada i postavio ga na trenersku klupu u oktobru 2022. godine. Ova odluka nije izazvala opšte odobravanje, jer Ćabi Alonso do tada nije radio na najvišem nivou. Ipak, Fernando Karo je podržao odluku svog sportskog direktora i ostalo je, kako kažu, istorija.

Pa, ne baš potpuno. Rolfes i Alonso su nakon završetka sezone 2022/23 shvatili da pored izuzetno talentovanih mladih igrača, trebaju i nekoliko iskusnijih fudbalera i malo su prilagodili strategiju dovođenja igrača. Rolfes je zato u klub doveo 31-godišnjeg Granita Džaku, 31-godišnjeg Jonasa Hofmana i 27-godišnjeg Alehandra Grimalda.

"Kada smo saznali da je Granit potencijalno dostupan, videli smo to kao izuzetnu priliku", rekao je Rolfes. "Sa Ćabijem smo otputovali u London da mu kažemo da želimo da igra za nas u više povučenoj ulozi, kao broj šest, da gradi igru i diktira tempo kao motor ekipe. Šalili smo se da nam nije potrebno da gledamo statistiku, snimke i izveštaje skauta da bismo ocenili njegovu igru, jer smo obojica igrali protiv njega na terenu."

Iskusne novajlije, pored fudbalskog kvaliteta, doprineli su i "razbijanju" klanova u ekipi. U timu su postojale grupe koje su se delile po tome da govore isti jezik ili dolaze iz sličnog kulturnog okruženja. Među njima nije bilo neprijateljstva, ali timu je trebalo više jedinstva. Pored novih igrača, većoj povezanosti doprineo je i Tomas Ajhin, koji je leti napustio poziciju vođe akademije i oslobodio Rolfesa kao novog direktora profesionalnih timova. Iako je u timu bilo dosta novih igrača, već na pripremnim utakmicama pre početka sezone igrali su kao da se poznaju oduvek. Rolfesu, Alonsu i Ajhinu uspelo je da u ekipi stvore hemiju koja je postala temelj za sve što je sledilo.

I ono što je sledilo bila je neverovatna, nezaboravna sezona, u kojoj je Bajer rušio sve pred sobom, razbijao stereotipe i pisao istoriju. I to je tek početak. Nakon ove sezone neće biti rasprodaje i raspada sistema. Ćabi Alonso je odbio udvaranje Liverpula i Bajerna, produžio ugovor i obavezao se na nešto dugoročniji rad. Takođe, većina najvažnijih igrača ima dugoročne ugovore i nisu na prodaju.

Iako se aktuelna sezona za Leverkuzen čini neponovljivom, pokušaće je ponoviti i u bliskoj budućnosti. Imaju sve predispozicije za to.