Ajaks suspendovao generalnog direktora: Trgovao poverljivim informacijama kluba

Ajaks je suspendovao generalnog direktora Aleksa Krosa zbog navodne trgovine poverljivim informacijama.

Sara Milićev
2. april 2024, 5:14

Ajaks Arena. (Foto: uradna spletna stran kluba)

Nadzorni odbor Ajaksa je utvrdio kako je generalni direktor Aleksa Kros kupio više od 17.000 deonica kluba nedelju dana pre objave njegovog imenovanja 2. avgusta 2023. godine.

"Nadzorni odbor je nabavio eksterne pravne savete koji pokazuju da je vrlo verovatno počinio trgovanje na temelju poverljivih informacija, a trgovanje poverljivim informacijama je kažnjivo delo" objavio je klub.

Predsednik Nadzornog odbora Majkl van Prag poručio je kako su u klubu iznenađeni onime što se događa, dodavši kako je to jako "loše za klub i za sve kojima je stalo do Ajaksa".

"Postupci Aleksa Krosa nisu kompatibilni s onim što zastupa Ajaks. Trenutak u kojem je kupio deonice znači da je trgovao insajderskim informacijama. Firma ne može tolerisati takvo kršenje zakona, pogotovo ako se radi o predsedniku uprave" kazao je Van Prag.

Vesti o Krosu dolaze u teškom trenutku za klub koji se bori za plasman u neki od evropskih kupova, a ujedno je krenuo i u potragu za novim trenerom nakon što je objavljeno da Džon van het Šip na kraju sezone napušta klub.

Ajaks je trenutno peti na tabeli Eredivizije sa 44 boda.